Diéta vizesedés ellen

A terhesség velejárója a súlygyarapodás. Ezzel mindenki tisztában van. Normál testtömegű nők esetében 10-12 kg a megengedett súlyszaporulat a terhesség végére.

Aki a fogantatáskor túlsúllyal rendelkezett, elegendő, ha csupán 8-10 plusz kilót szed magára. Ezt a súlynövekedést több dolog okozza: a baba növekvő súlya, a magzatvíz mennyisége,  a méhlepény, a megnövekedett vérmennyiség, a méh növekedése, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az is közismert, hogy a terhesség utolsó harmadában vízvisszatartás is fennáll hormonális hatásra. Ezzel még nincs semmi baj, ha a megadott súlygyarapodás határán belül marad a kismama.

Akkor, hát nem is kell diétázni? De, igen. Csak ebben az esetben az egészséges kismamáknak előírt diéta a javasolt, nem pedig a valamilyen kóros folyamat kezeléséhez kell az étrendet igazítani. Sajnos az esetek egy részében a vizesedés túlzott mértékű lesz, és itt már komolyabb diéta is szükséges. A nagyfokú vizesedés konkrét okát pontosan nem tudják, de kialakulásában több tényezőt tartanak számon a szakemberek.

A mozgásszegénység, a láb és kéz lógatása (ülő helyzetben), vagy az egyhelyben állás egyértelmű elősegítik. Ami kétségtelenül biztos: az anatómiai változások létrejötte. A megnövekedett méh a kismedencei szervekre és erekre (vénákra, nyirokerekre) fokozott nyomást fejt ki, ez által a vér visszaáramlása nehezebb. Az enyhe pangás miatt víz lép ki a szövetek közé, amit kisebb-nagyobb ödémaként érzékel a kismama. Ez zavaró és kellemetlen lehet, még akkor is, ha  normál folyamatról van szó. Jellemző tünetek:

  • a lábszár és boka duzzadása miatt nehezen fér bele a cipőbe a kismama lába, a zokni szorít, gumija jellegzetes csíkot hagy, a sípcsont felett benyomva a bőrt rövid ideig ott marad az ujjnyomat,
  • a kézduzzadás miatt kicsit nehezebben hajlanak az ujjak, a gyűrű viselése kényelmetlen, levétele nehezen sikerül.

Ilyenkor érdemes enyhe diétát követni, amely hátráltatja az ödéma kialakulását. A diéta lényege, hogy kerülni kell a konyhasó túlzott mértékű bevitelét – ami eleve az egészségmegőrző diéta része is -  javasolt a bőséges folyadékivás, és törekedni kell a normál mennyiségű, jó minőségű fehérjeforrások fogyasztására.


A mérsékelt sótartalmú diéta betartása két lépésből áll. Egyrészt a nyersanyagokat úgy kell megválasztani, hogy azok alacsony Na-tartalmúak legyenek. Ez azt jelenti, hogy a diéta ideje alatt kerülni kell a konzerveket (pl. olajbogyó), a sóval pácolt, sóban érlelt élelmiszereket (pl. sózott halfilé).


A füstölt áruk (pl. Karaván sajt) szintén nagyobb sótartalmúak, mint a nem füstölt termékek. Vigyázni kell az ételízesítőkkel, fűszerkeverékekkel, amelyek szintén nem illeszthetők a diétába. Természetesen a sós rágcsálnivalókat is mélyen a fiók aljába kell tenni: ropi, sós mogyoró stb.


A sószegény diéta másik fontos összetevője, hogy az ételeket minimális mennyiségű sóval készítsük, és utólag se sózzuk meg. Meglepően rövid idő alatt megszokja a szervezet, és a kismama élvezni fogja a különböző – eddig rejtve maradt – ízeket. Érdemes ilyenkor olyan nyersanyagokat választani, amelyekhez eleve kevesebb sót használunk (pl.: paradicsomos ételek, gyümölcsalapú levesek, mártások). A húsok esetében érdemes szem előtt tartani, hogy az enyhén pirított, grillezett húsok a több ízanyag miatt kevesebb sót igényelnek, mint a főtt változatok, tehát ideálisabbak a diéta során. Ezért a frissen sült hús gyümölcsmártással, fél adag főtt burgonyával (enyhén sós vízben főzve) kiváló ebédnek számít. A zöldségkrokettek (zöldségropogósok) szintén a jó ízű alapanyag, és a pörzsanyag miatt sótlanul is finomak.

Régen az ödémás kismamáknak szigorú folyadékmegszorítást írt elő a diéta. Mára ez módosult, sőt az ellenkezőjére fordult. Ahhoz, hogy elegendő vérmennyiség álljon rendelkezésre, és a keringés egyensúlyban legyen, valamint a vesék  normálisan működjenek, szükség van a víz elleni diéta ideje alatt is a bőséges vízfogyasztásra, akármilyen ellentmondásos is a dolog látszólag. Attól, hogy nem iszik eleget a kismama, az anatómiai változások miatt a vízkilépés még ugyanúgy megtörténik. Természetesen itt is igaz, mint a legtöbb esetben, hogy nem a cukros, szénsavas „löttyöket”, hanem a tiszta vizet, ásványvizet javasolják.

Ha a diéta ellenére sem csökken az ödéma, vagy egyéb tünetek kísérik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyen tünetek lehetnek, ha a szem környéke is duzzad, ha az ödéma hirtelen nagyfokúvá válik, ha ezt magas vérnyomás is kíséri, ha nehézlégzést okoz. Ez utóbbi tünetek már kóros folyamatra utalnak, amire van diéta, de az ennél sokkal összetettebb és szigorúbb.